Deal CITIGROUP με Εθνική τράπεζα


 Ενα deal τεράστιου βεληνεκούς, του οποίου η υλοποίηση θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φαίνεται ότι σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα. H Citigroup έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα και έχει μάλιστα ενημερώσει για το ενδιαφέρον αυτό και την ελληνική κυβέρνηση.

Το deal έχει το πράσινο φως του ελληνικού Δημοσίου και στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να ολοκληρωθεί. Η πρόταση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Και συνδέεται με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί το άνοιγμα των αγορών προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Το μέγεθος που προκύπτει από τη συνένωση των δύο ομίλων δημιουργεί ασφαλώς άλλα δεδομένα ως προς την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές πηγές και εκτιμάται ότι μέσω του νέου σχήματος θα εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα που θα επιτρέψει τη σταδιακή χρηματοδότηση και της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας συνολικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική είσοδος της Citi στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα ταράξει τα νερά στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά. Και ασφαλώς θα αποτελέσει μία μείζονος σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ένα σημαντικότατο μήνυμα – πρόσκληση προς το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα deal που αν προχωρήσει μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές οι επαφές των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και κορυφαία στελέχη των δύο τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει, κατά το Road Show που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη στις 2 και 3 Ιουνίου και στο οποίο συμμετείχε και η Εθνική, συζητήσεις.

Τα στελέχη των δύο τραπεζών συζήτησαν για το ενδιαφέρον της Citi να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της Εθνικής. Για την οποία η Citi επιθυμεί τη μετεξέλιξή της στον κορυφαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό πόλο όχι μόνο στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί άλλωστε διαχρονικό ενδιαφέρον για την κορυφαία ελληνική τράπεζα, το οποίο είχε διαφανεί και επί της διοίκησης Αράπογλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, είχε συμβουλευτεί τη Citi προτού προχωρήσει στην εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, κίνηση που θεωρήθηκε ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό όμιλο που έχει σημαντικές βλέψεις στην τουρκική αγορά. Μένει να φανεί, αν προχωρήσει το τραπεζικό mega deal…

Αναζωπύρωση φημών

Ενώ λοιπόν η Εθνική, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Citigroup, σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε και πάλι η φήμη πως βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις η Εθνική με τη Eurobank. Καλά πληροφορημένοι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν πως η συμφωνία είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί, διότι υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο, πολιτικού χαρακτήρα, που θα κληθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση, αν τελικά «ευλογήσει» μια συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank.

Λόγω της μικρής συμμετοχής των Ταμείων στην Εθνική και της κυρίαρχης θέσης του ομίλου Λάτση στη μετοχική σύνθεση της Eurobank, μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών θα έφερνε τον ιδιωτικό όμιλο σε θέση κυρίαρχου μετόχου της νέας τράπεζας, δηλαδή σε μιας μορφής «δεύτερη ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής (η πρώτη ολοκληρώθηκε το 2004, όταν το Δημόσιο πούλησε και τις τελευταίες μετοχές της Εθνικής που κατείχε). Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη σε εξ αριστερών «βέλη», ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με επικρίσεις για εκχώρηση μιας στρατηγικής σημασίας επιρροή του Δημοσίου στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Bank Wars – Τράπεζες

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.