Απορρίφθηκε η προσφυγή για καταβολή αποζημίωσης για τη σφαγή στο Δίστομο


Απορρίφθηκε η προσφυγή για καταβολή αποζημίωσης για τη σφαγή στο Δίστομο

Ως απαράδεκτη κατά πλειοψηφία, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τον σφαγιασμό των γονέων τους, το 1944, στο Δίστομο, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Οι εν λόγω προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης,  άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Αν και -όπως σημειώνεται- η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

e-typos.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Απορρίφθηκε η προσφυγή για καταβολή αποζημίωσης για τη σφαγή στο Δίστομο

  1. Ὁ/ἡ ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ γράφει:

    Ε ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ;
    ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ;
    ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΑΕΡΙΩΝ ;
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΤΡΙΠΛΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ , ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΑΣ ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ;
    ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ , ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ;
    ΑΝΤΕ ΜΩΡΕ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΑΔΕΛΦΙΑ .

    Μοῦ ἀρέσει

    • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

      Γεια σου Στάθη οργισμένε. Η οργή σου οσμίζεται από ένα χιλιόμετρο μακρυά. Και δεν έχεις καθόλου μα καθόλου άδικο. Αυτά τα οικονομικά όρνια όταν πρόκειται να πληρώσουν γυρίζουν από την άλλη μεριά μην τυχόν και δεις τα λεφτά τους. Τα μαντζίρια! ούτε τις υποχρεώσεις τους δεν πληρώνουν. Από εμάς όμως, όλα τα θέλουν.

      Μοῦ ἀρέσει

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.