¨ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ¨


Εφ. Χουριέτ 20-9-2011

Οι Ελληνοκύπριοι μετράνε μέρες

Ανακοινώθηκε πως τα πρώτα δείγματα από τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εκτελεί η εταιρία Noble Energy εξ ονόματος της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στο οικόπεδο Νο 12 – Αφροδίτη, αναμένεται να ληφθούνε μέσα σε 15-20 μέρες.

Ο Ελληνοκυπριακός τύπος τονίζει πως η πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρίας άρχισε γεωτρήσεις στο οικόπεδο Νο 12 την Κυριακή το βράδυ, και ότι ενώ η Ελληνοκυπριακή διοίκηση διατηρεί την σιωπή της, η σχετική είδηση δόθηκε από τα ξένα ΜΜΕ.

Η Ελληνοκυπριακή εφημερίδα Πολίτης περιγράφει πως ¨τα πρώτα δείγματα θα ληφθούνε μέσα σε 15-20 μέρες, πως ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και το μέγεθος των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα υπάρξουν μέσα σε 60-90 μέρες, , αλλά οι πρώτες πληροφορίες θα υπάρξουν με την ανάλυση των δειγμάτων από τον βυθό μέσα σε 15-20 μέρες. ¨

Με βάση την είδηση του Ελληνοκυπριακού τύπου ο χώρος όπου γίνονται οι γεωτρήσεις είναι σε απόσταση 160 χιλιόμετρων (80 ναυτικά μίλια) από την Λεμεσό. Στην πλατφόρμα φτάνει κάποιος με ελικόπτερο σε 45 λεπτά.

Στην συγκεκριμένη περιοχή το βάθος του νερού είναι 1650 μέτρα και το συνολικό μήκος της γεώτρησης θα φτάσει στα 5.800 μέτρα.

Με βάση την είδηση, σύντομα κοντά στην πρώτη γεώτρηση θα γίνει και δεύτερη.

Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΔΒΚ ΙΔΡΥΣΕ ¨ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Και ενώ σήμερα η Ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε την έναρξη των γεωτρήσεων, η πρωθυπουργία της ΤΔΒΚ ίδρυσε ¨Επιτροπή Παρακολούθησης¨.

Στην γραπτή ανακοίνωση της πρωθυπουργίας της ΤΔΒΚ αναφέρεται πως μετά από έκκληση του πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσούκ συνεκλήθη συμβούλιο με την συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Χουσείν Οζγκιουργκιούν, του υπουργού Οικονομίας Ερσίν Τατάρ και του υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας Σουνάτ Ατούν.

Στο συμβούλιο έγινε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με την έναρξη των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, που όπως ειπώθηκε παρά τις τόσες προειδοποιήσεις επιχειρεί να κλέψει τους πιθανούς φυσικούς πόρους του νησιού, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και την διαδικασία των διευρυμένων διαπραγματεύσεων. Τονίζεται πως υπό το φως αυτών των εξελίξεων η Τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι αποφασισμένες να διαφυλάξουν τα ίσα δικαιώματα τους πάνω στις φυσικές πηγές του νησιού.

Στο τέλος του συμβουλίου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης από τον Ομέρ Κιοσέογλου- υφυπουργό της πρωθυπουργίας της ΤΔΒΚ, από τον υφυπουργό εξωτερικών Αϊτούγ Πλουμέρ και τον υφυπουργό Οικονομικών και ενέργειας Τζανσέβ Μετμπουλούτ.

Η επιτροπή παρακολούθησης εξουσιοδοτήθηκε να παρακολουθεί σταθερά το θέμα και να ενημερώνει καθημερινά τα σχετιζόμενα μέλη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

tourkikanea

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.