Ο «ΟΙΚΟΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΛΑΝΗΘΕΙΣΑ ΝΕΑΝΙΣ


Γράφει ο Χριστόφορος Κουτίτας *

Η Ελλάς ως ολίγον πτωχή, ολίγον αφελής, πολύ φιλόδοξη, και πολύ φιλάρεσκη νέα, οικονομική μετανάστης στον «παράδεισο» της Δύσης, αποπλανημένη από τον κ. «Aσπρόσεχες» και την πίσω από αυτόν οργάνωση εκμετάλλευσης ανθρώπων και φυσικών πόρων, “G.Sucks” μπήκε οικειοθελώς το 2001 στον «οίκο» της Ευρωζώνης, για να φάει παντεσπάνι αντί άρτου και να ζήσει την «γλυκιά ζωή».

Δέκα χρόνια μετά, διαβλέποντας ότι κινδυνεύει και το σώμα της (ο λαός) και η ψυχή (εθνική προοπτική) της, όταν πλέον έχει χαρακτηριστεί ομού με άλλες κοπέλες του «οίκου» , «ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ», πρέπει να σπεύσει να αποδράσει από τον «οίκο», παρά τις απειλές των “banksters” του, γνωρίζοντας ότι εκτός του «οίκου» την περιμένει η σκληρή ζωή της εργάτριας ή της καθαρίστριας, αλλά δεν έχει άλλη προοπτική διότι :

1. το τοκογλυφικό δάνειό της δεν αποπληρώνεται από τους ανέργους νέους που μεταναστεύουν σωρηδόν, ούτε από την φορολογική αφαίμαξη των μικροεισοδηματιών. Μόνον η αδρή συμβολή των μεγαλο-εισοδηματιών, των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών της θα βοηθούσε, αυτών που εφάρμοσαν την σοφή αρχή «δούλευε για να ζεις και κλέβε για να έχεις», αλλά αυτό είναι αδύνατο, λόγω της ιδιάζουσας «εθνικοφροσύνης» τους, της σιωπής και απουσίας τους.

2. η προοπτική που έχει εντός του «οίκου» είναι να χρεωθεί ακόμη περισσότερο, να υποθηκευτεί και  σε ένα χρόνο οι τοκογλύφοι της, ως νέο-Οθωμανοί τσιφλικάδες πλέον, να παραγγείλουν στον λαό της, τους νέο-ραγιάδες, το γνωστό, «δούλευε Γιάννη δούλευε το τσιφλίκι είναι και δικό σου, ο πατέρας σου εδώ πέθανε».

Συνεπώς ήλθε η ώρα για την μεγάλη απόδραση, το μεγάλο ΟΧΙ. Από όλους αναγνωρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και είναι γνωστά ότι :

1. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την ΒΔ Ευρώπη, έχοντας το ίδιο νόμισμα με αυτήν, εκτός αν μας χαρίσει την τεχνογνωσία της με άμεσες επενδύσεις και την  εισαγωγική της προτίμηση, και όχι αν μας πουλά πανάκριβα τεχνολογικά (ίδε πολεμικά) προϊόντα της, χωρίς να εισάγει ισόποσα από εμάς.

2. Η Κίνα βασίζει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της στην νομισματική πολιτική της.

3. Πολλές χώρες αναπτύχθηκαν οικονομικά με το εθνικό τους νόμισμα, εξασκώντας νομισματική πολιτική, την οποία είναι αδύνατο να εξασκήσει η Ελλάδα .

4. Η Ελλάδα με τον «κατ’ αρχήν» εύκολο δανεισμό της έχει εκμηδενίσει την φυσική οικονομία της, έχει αδρανοποιήσει τις παραγωγικές δομές της, επαναπαυόμενη σε εισαγωγές, αντιπροσωπείες πάσης φύσεως («our little man in Greece») και εμπορία .

5. Ισχύει η λαϊκή ρήση «Όταν κάνεις παρέα με πλούσιο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνεις φτωχότερος» (όταν δεν έχεις την δυνατότητα να τον εκμεταλλευτείς, αλλά αντίθετα παρασύρεσαι στις κακές συνήθειές του).

Η μόνη λύση, άσχετα με τις κομματικές παρηγοριές, έγκειται :

1. στην στάση πληρωμών μας προς τις «Αγορές» και στην αναβολή αποπληρωμής των αρχικών κεφαλαίων (και όχι των κεφαλαιοποιημένων τόκων) για «εύθετο χρόνο»,

2. στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στην επιστροφή στην δραχμή,

3. σε ένα μεταβατικό (οποθενδήποτε) δάνειο, για την δημιουργία παραγωγικών μονάδων, που έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και την μεταποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα (50 παραγωγικές μονάδες των 500 εκατ. σημαίνει δάνειο 25 δις !!!)

4. στις απαραίτητες στρατηγικές συμμαχίες (π.χ. διετή πίστωση στην προμήθεια καυσίμων), για την επανεκκίνηση της φυσικής οικονομίας (γεωργίας, βιομηχανίας, ΑΠΕ κλπ),

5. στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών μας, μέσα από το φθηνό νόμισμα μας, στην επιδίωξη της εξισορρόπησης εισαγωγών-εξαγωγών (με διακρατικές συμφωνίες με τους ενδιαφερόμενους) και στην μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη της καινοτομίας,

6. στην αξιοποίηση των φυσικών των πολιτιστικών και των περιβαλλοντικών πόρων μας,

7. στην λειτουργία «ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ» και «ΝΟΥΘΕΤΙΚΩΝ» μηχανισμών για τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές, τους επιχειρηματίες, τους οικονομικούς δημοσίους υπαλλήλους και τους τραπεζίτες, από το «επιτελικό κράτος», που συνεχώς το υπόσχονται οι πολιτικοί, αλλά ποτέ δεν «επανιδρύθηκε».

Στην απειλή ότι «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, αν δεν έχουμε € να αγοράσουμε το φθηνό Ουκρανικό σιτάρι», η απάντηση είναι, «να ξανα-καλλιεργηθούν τα Ελληνικά χωράφια με Ελληνικούς πολύτιμους σπόρους, και να μάθουμε να μην πετάμε το χθεσινό ψωμί στα γουρούνια, αλλά να το ευλογούμε και να το κρατάμε και για τις επόμενες μέρες».

Στην φιλολογική απειλή των μεγαλοτραπεζιτών ότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα σημάνει επιστροφή της Ελλάδας 50 χρόνια πίσω, η  μόνη απάντηση είναι,

Α. η Ελλάδα δεν πήγε 50 χρόνια εμπρός με την είσοδό της στην Ευρωζώνη.

Β. με την έξοδό της από την Ευρωζώνη, ή δεν θα πάει πίσω 50 χρόνια, ή αν πάει πίσω,  αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη πέσει και βρίσκεται σε μία οικονομική παγίδα, από την οποία πρέπει να αποδράσει πάση θυσία, το δυνατό ταχύτερο και με τις λιγότερες απώλειες .

Χρειαζόμαστε το δικό μας νόμισμα, ένα δάνειο μερικών δεκάδων δις € ,ή $ (έστω και ενυπόθηκο) για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και της αυτοδύναμης ανάπτυξης μας, και όχι «φιλανθρωπικά» συσσίτια στο διηνεκές.

Ακόμη και αν το παραπάνω κείμενο δεν είναι παρά ένα παρορμητικό, αφελές, και πρόχειρο, γραμμένο από έναν ενθουσιώδη αδαή, αυτό που εκκρεμεί είναι η εντολή από την ανώτατη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για την εμπεριστατωμένη αποτίμηση, από επιτροπή ειδικών, κοινά αποδεκτών επιστημόνων, της δεκαετούς πορείας μας με το € και η πρόταση για έναν εθνικό προγραμματισμό δράσης (συντεταγμένη έξοδος, ή παραμονή με σκληρές προϋποθέσεις μειωμένης εθνικής κυριαρχίας).

Τέτοια αποτίμηση δεν έγινε ακόμη, ως θα έπρεπε.

*ο Χριστόφορος Κουτίτας  είναι Καθηγητής  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

εστάλη από tonoikaipnevmata

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.