Ο ΠΑΣΟΚοφάγος


thumb

Πριν καρατομήσει τους 21 την περασμένη Κυριακή γιατί δεν ψήφισαν το μνημόνιο, ο αρχι… δημοκράτης Γιώργος Παπανδρέου, στα χρόνια της βασιλείας του στο φέουδο που κληρονόμησε, πρόλαβε να φάει και άλλους 30. Το σύνολο, 51 κομμάτια έξω από το δημοκρατικό μαντρί του Γιώργου. Με δημοκρατικές διαδικασίες, βεβαίως – βεβαίως…

Πέρα από την πλάκα, για να είμαστε και δίκαιοι, κάποιες από τις διαγραφές (Τσουκάτου, Μαντέλη, Τσοχατζόπουλου) ήταν επιβεβλημένες για… ευνόητους λόγους. Κάποιες άλλες μάλλον ως αψυχολόγητα επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορούν να εκληφθούν, όπως η διαγραφή του Κώστα Σημίτη ή του Γιάννου Παπαντωνίου.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, κατά τη διετία διακυβέρνησης του Γιώργου, ακόμα περισσότεροι ήταν αυτοί που επέλεξαν οικειοθελώς να αποχωρήσουν από το Κίνημα.

Ο μακρύς κατάλογος των διαγραφών και των παραιτήσεων – ανεξαρτητοποιήσεων επί των ημερών του Γιώργου αρχίζει με την ηχηρή διαγραφή των 10, παραμονές των εκλογών του 2004, για την πολύκροτη υπόθεση του Πόρτο Καρράς. Μεταξύ των διαγραφέντων, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Πάχτας, ο Σπ. Βούγιας, ο πρώην γαμπρός του Γ. Παπανδρέου Θ. Κατσανέβας, ο Π. Κουρουμπλής, ο Ι. Ανθόπουλος, ο Κ. Διαμαντής, ο Γ. Κίρκος, ο Ν. Στρατηλάτης, ο Ν. Φλώρος και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Κάποιοι από αυτούς θα επανέλθουν σχεδόν αμέσως στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σπ. Βούγιας και ο Π. Κουρουμπλής, άλλοι θα σταματήσουν να πολιτεύονται, ενώ άλλοι, όπως ο Χρ. Πάχτας και ο Ι. Ανθόπουλος, παρά την αναγνώριση του ίδιου του ΓΑΠ το 2007 ότι επρόκειτο περί συκοφαντικής επίθεσης, δεν θα επανενταχτούν επισήμως ποτέ. Πού να προκάνει όμως ο ηγέτης να ασχοληθεί…

Ακολουθεί η αποπομπή του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου το 2006, με αφορμή – πρόσχημα δηλώσεις του που έρχονταν σε αντίθεση με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Σειρά είχε ο Κίμων Κουλούρης. Αφορμή στην περίπτωση Κουλούρη στάθηκαν οι επικριτικές δηλώσεις του κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με αναφορές του τελευταίου για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Με την αμέσως επόμενη διαγραφή όμως – αυτήν του Κ. Σημίτη τον Ιούνιο του 2008 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -, ο Γιώργος θέλησε να δείξει ότι αποκόπτει κάθε γέφυρα με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Σημίτη, ξεχνώντας φυσικά πως ο τελευταίος του είχε παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Ο πρώην πρωθυπουργός διαγράφεται από την Κ.Ο. έπειτα από δημοσίευση επιστολής του στην οποία αντιτίθετο στην τότε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ακολουθούν οι αποπομπές Τσουκάτου και Μαντέλη. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη Θόδωρος Τσουκάτος διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Siemens.

Τον Μάιο του 2009 έρχεται η παραίτηση του Χρήστου Βερελή από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους πολιτικής ηθικής, στον απόηχο των καταγγελιών για την υπόθεση ΜΑΝ.

Τον Μάιο το 2011 ο Δικαιοσύνη παρέδωσε άσπιλο και αμόλυντο τον Βερελή στην (πολιτική) κυκλοφορία. Ωστόσο ούτε ο Βερελής αλλά ούτε και ο ΓΑΠ έδειξαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση τους, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχαν και σοβαρές πολιτικές διαφωνίες.

 

Τα θύματα του μνημονίου

Οι πρώτοι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ που θυσιάζονται στις επιταγές των εταίρων και της τρόικας είναι η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου, που δήλωσαν παρόντες κατά την ψήφιση του πρώτου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα τον Μάιο του 2010. Η αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος ήταν αστραπιαία, με τη διαγραφή τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Τον Δεκέμβριο του 2010 σειρά έχει ο βουλευτής Πρέβεζας Β. Παπαχρήστος που καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στο άκουσμα της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής παρέπεμψε σε στίχους του Καβάφη: «Κι αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως τη θες, τούτο προσπάθησε μόνον, μην την εξευτελίζεις…».

Τον Ιούνιο πλέον η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και το κυβερνητικό αλαλούμ των ημερών που προέκυψε μετά την υπαναχώρηση ΓΑΠ στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τη Ν.Δ. πυροδότησε έναν νέο κύκλο παραιτήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. Παράλληλα, διαγράφεται, για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση του Πόρτο Καρράς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Π.Κουρουμπλής που καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα, όπως και ο βουλευτής Λάρισας Έκτορας Νασιώκας που παραιτήθηκε και αυτός την ίδια μέρα.

Με επιστολή του ο Γιώργος Λιάνης παραιτείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ωστόσο τη βουλευτική του έδρα, ενώ δηλώνει πως δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Τον Οκτώβριο η Λούκα Κατσέλη διαγράφεται από την Κ.Ο. λόγω της αμετάκλητης στάσης της να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ.

Παραιτείται τελικά από το βουλευτικό αξίωμα και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος.

Τον πρώτο κύκλο των μνημονιακών απωλειών για το ΠΑΣΟΚ κλείνει η Μιλένα Αποστολάκη, τον Νοέμβριο, η οποία και ανεξαρτητοποιήθηκε διαφωνώντας με την πρόταση Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι τελευταίοι… κλείνουν την πόρτα

Μ’ εκείνα και με τ’ άλλα, φτάσαμε στις μαζικές διαγραφές της περασμένης Κυριακής, 12 Φλεβάρη. Τρανταχτά ονόματα του Κινήματος που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο εν μια νυκτί βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια μοίρα είχαν και όσοι δήλωσαν «παρόντες» επί της αρχής ή δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην κρίσιμη ψηφοφορία, όπως ο Χάρης Καστανίδης.

Οι βουλευτές που διεγράφησαν είναι: Βάσω Παπανδρέου, Σπύρος Κουβέλης, Άννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κάσαρας, Κυριακή Τεκτονίδου, Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Αλεξάνδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μάτατζιν, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιάννης Αμοιρίδης και Χρήστος Μαγκούφης.

Πριν από την ψηφοφορία ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης είχε υποβάλει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ οι αποχωρήσεις συνεχίστηκαν και την επομένη της ψηφοφορίας, με τη βουλευτή Επικρατείας Μάγια Τσόκλη να παραιτείται του βουλευτικού της αξιώματος, παρά το γεγονός ότι είχε πει «ναι» σε όλα την προηγούμενη νύχτα.

Το πιο σύντομο πέρασμα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έκανε αδιαμφισβήτητα η ηθοποιός Άννα Βαγενά, η οποία ορκίστηκε την Κυριακή στη θέση της επίσης παραιτηθείσας ηθοποιού Πέμης Ζούνη, για να διαγραφεί από την Κ.Ο. λίγες ώρες μετά, όταν καταψήφισε το μνημόνιο.

Όλοι πλέον κάνουν λόγο για δύο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος μεγαλωμένος στη σκιά δύο «γιγάντων» της πολιτικής κατάφερε τελικά – είχε, δεν είχε – να γίνει συμβολικά πατροκτόνος, καταστρέφοντας μια και καλή (;) αυτό που ο πατέρας του δημιούργησε.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.