Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές καταθέσεις ;


Γράφει : Αθανάσιος Δ. Αντεριώτης

Τα σενάρια περί  χρεοκοπίας  της Ελλάδος και  επιστροφή στην δραχμή που ακούγονται αρκετά συχνά και προβάλλονται από τα ΜΜΕ, έχουν δημιουργήσει στους έλληνες καταθέτες έντονο προβληματισμό σχετικά με το αν θα χάσουν ή όχι τις αποταμιεύσεις τους και για το αν αυτές θα  υποτιμηθούν .

Πολλοί είναι αυτοί που στο άκουσμα των παραπάνω σεναρίων αναζητούν τρόπους μεταφοράς των χρημάτων τους  σε ασφαλέστερα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Από το τέλος του 2009 έως σήμερα οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 63 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου τα 15 δισ. ευρώ κατέληξαν εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ή σε άλλες κινητές αξίες ξένων χωρών.

Ωστόσο, όσοι επέλεξαν ή σκάφτονται να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο για να διαφυλάξουν τα χρήματά τους, έχασαν ή πρόκειται να χάσουν  σίγουρο και μεγάλο κέρδος από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες.

Για κάθε 100.000 ευρώ που αποταμιεύει κάποιος σε ελληνική τράπεζα μπορεί να αποκομίσει μέσω των λογαριασμών προθεσμίας ετήσιο εισόδημα της τάξης των 5.000 – 7.000 ευρώ ή 400 – 600 ευρώ το μήνα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!( Να σημειώσουμε ότι οι Ελληνικές τράπεζες προσφέρουν  προγράμματα με υψηλά επιτόκια και για καταθέσεις μικρότερου ύψους. )

Η πιθανότητα χρεοκοπίας

Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος να χαθούν καταθέσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Αυτό συμβαίνει διότι οι αρχές θα προτιμήσουν να διασφαλίσουν στο 100% τις καταθέσεις μίας τράπεζας από το να διακινδυνεύσουν να προκληθεί πανικός σε ολόκληρο το σύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του. Άλλωστε το νέο πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών  διασφαλίζει την μη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος .

Πάντως, να σημειώσουμε  ότι βάση νόμου ισχύει προστασία των καταθέσεων έως το ύψος των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα ανά φυσικό πρόσωπο. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό ίδρυμα πτωχεύσει, οι αρχές θα διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και στην πράξη με τις περιπτώσεις των Proton Bank και T Bank, οι οποίες ουσιαστικά πτώχευσαν, αλλά δεν «άνοιξε ρουθούνι».

Η έξοδος από το ευρώ

Βέβαια, όλες οι παραπάνω δικλίδες ασφαλείας παύουν να ισχύουν σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα επέλθει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αποκοπεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές και θα πάψει να στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όλα τα ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλη υποτίμηση. 

Αθανάσιος Δ. Αντεριώτης

Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος – Τραπεζικός

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές καταθέσεις ;

  1. Ὁ/ἡ γιαννης γράφει:

    Κατά την άποψη μου
    Τι σημαίνει χρεοκοπία?
    Από δημοσιονομική σκοπιά χρεοκοπία σημαίνει την πλήρη αδυναμία του κράτους να εξυπηρετήσει το χρέος του. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σ’ αυτή την κατάσταση επίσημα από την 6η Μαΐου που ψηφίστηκε το γνωστό «μνημόνιο». Το μόνο που λείπει για να ολοκληρωθεί η χρεοκοπία και μαζί της η καταστροφή, είναι η επίσημη πτώχευση, Είναι απλά θέμα χρόνου.
    εγώ πιστεύω πως οι λόγοι είναι άλλοι που μένουμε – μας κρατάνε στο ευρώ (καλώς κάνουμε)
    σίγουρα εξυπηρετούνται περισσότερο τα συμφέροντα των δανειστών μας και λιγότερο των πολιτών.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.