Σταθερή πηγή ανησυχίας, η Συρία, για την Άγκυρα


Η “ποιοτική” κλιμάκωση των επεισοδίων βίας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ανησυχεί ιδιαίτερα την ‘Αγκυρα. Σε σειρά πρόσφατων επεισοδίων πρόσφυγες που διέφευγαν από τη Συρία πυροβολήθηκαν, ενώ βρίσκονταν μέσα στο τουρκικό έδαφος. Οι πυροβολισμοί προέρχονταν από όπλα μεγάλου βεληνεκούς και η βαλλιστική ανάλυση δείχνει ιδιαίτερα μεθοδικό και σχεδιασμό των πυροβολισμών και αποκλείει συνεπώς το ενδεχόμενο απλών επεισοδίων θερμής καταδίωξης.

Η προσχεδιασμένη πρόκληση θα μπορούσε να γίνεται ακόμα και από δυνάμεις που δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Ασαντ και αυτό είναι όπου που ανησυχεί ακόμα περισσότερο την ‘Αγκυρα.

Η ασφάλεια των στρατοπέδων υποδοχής των προσφύγων ενισχύεται καθώς πολλά από τα στρατόπεδα αυτά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα για να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές που εκινούντο προς την Μέκκα.

Η σύγχυση που υπάρχει γύρω από τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και και τον εξοπλισμό του αυξάνει τις ανησυχίες.

Οι τουρκικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι 60.000 μέλη της Συριακού στρατού έχουν λιποτακτήσει μαζί με τον οπλισμό τους και έχουν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό αλλάζει όλο το θέμα του εξοπλισμού του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, λένε τουρκικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για δέκα χιλιάδες νεκρούς, 80.000 αγνοούμενους και άγνωστο αριθμό κρατουμένων. Στην Τουρκία έχουν καταφύγει 25.000, ενώ 95.000 έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Πληροφορίες που φθάνουν στην Τουρκία μιλούν για μείωση της βίας αλλά όχι για πλήρη τερματισμό της. Το θέμα είναι η επιστροφή των στρατιωτικών μονάδων στα στρατόπεδα τους και όχι η απλή απόσυρσή τους στις παρυφές των πόλεων από όπου πολύ εύκολα μπορούν να ξαναεπιτεθούν.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η ρευστότητα της κατάστασης που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει ένα ανεξέλεκτο κύμα προσφύγων.

Η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει κάτι από το ΝΑΤΟ, αλλά σημειώνει την “άμεση” αντίδραση των Βρυξελλών στις επιθέσεις που έγιναν μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.