Παγιώνεται η ανατροπή


thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πρώτη προεκλογική δημοσκόπηση της Pulse RCπου δημοσιεύει σήμερα «ΤοΠο­ντίκι» επιβεβαιώνει μεν την τάση που δια­μορφώνεται επί της πρόθεσης ψήφου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και σε άλλες έρευνες, όμως είναι ι­διαίτερα σημαντική για ένανεπιπλέον λόγο: τα ευ­ρήματά της, όσο και αν είμαστε ακόμη στην έναρ­ξη της προεκλογικής περιόδου, επικυρώνουν πως η εκλογική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πα­γιώνεται.

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η δυνα­μική του κόμματος αυτού δεν περιορίζεται στην… αρνητική «ψήφοδιαμαρτυρίας»αλλά επεκτείνε­ται στη θετική«ψήφοδιακυβέρνησης»Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από το αποτέλε­σμα επί της «πρόθεσης ψήφου», αλλά και από το – έστω, οριακό – προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα σε δύο ερωτήματα που αφορούν την «ικανότητα δια­κυβέρνησης» (αυτό δηλαδή που περιγράφει ο συ­νήθης σολοικισμός «κυβερνησιμότητα»).

Το προβάδισμα, δηλαδή, στα ερωτήματα περί της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» και της «καταλληλότητας για διαπραγμάτευση του μνημονίου» είναι τα στοιχεία που ενισχύουν και παγιώνουν τηνέα θέσητου ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, σχολιάζοντας την τελευ­ταία προεκλογική δημοσκόπηση της Pulse RC, επισημαίναμε πως η ψήφος διακυβέρνησης υπερέ­βαινε σημαντικά την πρόθεση ψήφου προς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Στις 6 Μαΐου αυτή η τάση επιβεβαιώθηκε με το παραπάνω και τώρα τη βλέπουμε να παγιώνεται. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι η μεταστρο­φή των ψηφοφόρων αφορά και το επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Μέχρι τώρα βλέπαμε… εκα­τομμύρια τυπωμένες λέξεις και αμέτρητες τηλεο­πτικές και ραδιοφωνικές ώρες να καταναλώνονται προκειμένου να πείσουν ότι το κεντρικό διακύβευμα είναι η «παραμονή στο ευρώ πάση θυσία».

Όπως ορθώς επισημαίνει παραπλεύρως και ο Γιώργος Αράπογλου, αυτή η παραμονή είναι επιθυ­μητή, αλλά με ένα όριο στις απαιτούμενες «θυσίες». Πλέον ακόμη και η επιλογή της επιστροφής σε ένα δικό μας νόμισμα δεν θεωρείται, από το 54%, απαγορευτική αν οι «θυσίες» που θα απαιτηθούν για την παραμονή στο ευρώ υπερβαίνουν το όριο αντοχής του ελληνικού λαού.

Το εύρημα αυτό εξηγεί πολύ περισσότερα από όσα με μια πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να δει σε μια δημοσκόπηση και διερμηνεύει σε έναν σοβα­ρό βαθμό τη μαζική μεταστροφή του εκλογικού σώματος στις 6 Μαΐου. Επομένως, ίσως πρόκει­ται για τον παράγοντα που θα έπρεπε να αξιολο­γήσουν σοβαρότερα απόκάθε άλλον οι πολιτικές δυνάμεις, είτε τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ είτε υπέρ ενός εθνικού νομίσματος…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Παγιώνεται η ανατροπή

 1. Ὁ/ἡ Ιωαννης Βασιλιας γράφει:

  ΟΣΟ ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕGA ANTENNA ALPHA KAI OI YΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΥΛΟΜΑΣΟΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΟΤΕ…..ΑΥΤΟ ΒΑΛΤΟ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ CIA ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ.

  “”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

  H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΒΑΣ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 177 ΣΤΟ 14ο ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ 69 ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ TOY 2007 ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΣΩΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ OI ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ¨ΔΑΝΕΙΣΤΗ¨ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.
  ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 1&2 ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ:
  1 ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ (Ο) ΟΜΙΚΡΟΝ ΤΟΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
  2 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΠ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.
  3 ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
  4 ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΘΑ ΑΧΡΙΣΤΕΥΤΕΙ.
  5 ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ.
  6 ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ.
  7 ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ – 6 ΚΡΑΤΗ ΤΡΙΑ ΜΕΡΟΝΥΚΤΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ.
  ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΗ.
  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.