Το φυσικό αέριο της Κύπρου ζητάει τώρα η Τρόικα!


Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι τροϊκανοί εφαρμόζουν την συνταγή της αργοπορίας για να αυξήσουν την πίεση, ενώ ζητούν ως υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο της χώρας για να δώσουν «πράσινο φως» για παροχή δανείου…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», η Τρόικα βρίσκεται στην Λευκωσία και εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να δεχτεί ένα σκληρό Μνημόνιο -ως αντάλλαγμα για δανειοδότηση- το οποίο θα προβλέπει ακόμα και την υποθήκευση των εσόδων από το φυσικό αέριο που βρέθηκε στο περίφημο «Οικόπεδο 12». Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει χαρακτηρίσει τους όρους της Τρόικα «πολύ δύσκολους να γίνουν αποδεκτοί». Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική έκβαση και τα κρατικά ταμεία είναι κοντά στο μηδέν.

Σημεία τριβής είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (η Κύπρος την υπολογίζει στα 6 δισ., η ΕΕ στα 8 ενώ το ΔΝΤ την ανεβάζει στα 10 δισ.), η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εποπτεία ιδρυμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να παραδεχτεί ότι «ασφαλώς ένα μέρος των εσόδων» από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου «θα πηγαίνει για την εξόφληση του δανείου που θα συναφθεί με την Τρόικα».

Την ίδια ώρα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Κύπρου τελειώνουν, και όπως έχει δηλώσει η ίδια η κυβέρνηση θα υπάρξει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, πράγμα που αυξάνει περισσότερο την πίεση που δέχεται ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς τον Φεβρουάριο διεξάγονται στη μεγαλόνησο προεδρικές εκλογές…

kafeneio-gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.