Νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο επιδιώκουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα


Τι μπορεί να μπλοκάρει το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και την αποδέσμευση από τον εναγκαλισμό της Τρόικας

Για ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα καλύψει όλο το πακέτο των αναγκών μέχρι το 2016 και θα συνοδεύεται με νέους όρους (μνημόνιο) πιέζει η πλευρά των Ευρωπαίων την Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της επιχειρεί να αποφύγει κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος μιας νέας σύμβασης η οποία επί της ουσίας θα παρατείνει την επιτήρηση και επιδιώκει να καταλήξει σε επιμέρους συμφωνίες με την τρόικα για τα κενά, έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία με τη σειρά της θα διευκολύνει την έκδοση ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Η στάση αυτή των Ευρωπαίων έγινε σαφής με την αμφισβήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014 που παρουσίασε η κυβέρνηση (το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό), αλλά και με τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι η έξοδος στις αγορές την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Αλλά και στην απορριπτική διάθεση με την οποία υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι τις προτάσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και την ανανέωση των ομολόγων «Αλογοσκούφη» με τα οποία ενισχύθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο 2015.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων, το επιχείρημα είναι ότι τέτοιες λύσεις δεν είναι ουσιαστικές, ενώ με μια νέα συμφωνία για ένα νέο δάνειο οι όροι θα είναι ξεκάθαροι και για τις δύο πλευρές, ενώ η Ελλάδα θα δεσμεύεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.

newmoney.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.