Νέο ορθόδοξο άγιο ανακήρυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Σχόλιο: Πρόκειται για τον γνωστό Γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη ο οποίος θα τιμάται πιθανότατα στις 2/12 ημέρα της κοιμήσεως του. ΑΞΙΟΣ!!!

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδέχθηκε την εισήγηση της ΚανονικήςΕπιτροπής και κατέταξε τον Ιερομόναχο Πορφύριο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Φανάρι.

Ο Γέρων Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και σε ηλικία 13 χρόνων, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά «Καυσοκαλύβια» του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια. Αργότερα, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην γενέτειρά του Εύβοια.

Σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο από τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο και εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, της Εύβοιας.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, μέσα στην Πολυκλινική Αθηνών, της οδού Πειραιώς, στην Ομόνοια, όπου έμεινε για 33 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Το 1973 εγκαταστάθηκε αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλίσσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί απόκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν για να πάρουν την ευχή του.

Το Νοέμβριο του 1991 -66 ολόκληρα χρόνια μετά- επέστρεψε στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και πέθανε μερικές ημέρες μετά, στις 2 Δεκεμβρίου.

– Στην ίδια συνεδρίασή της, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε τον ελληνιστή Επίσκοπο Σινώπης, Αθηναγόρα Πέκσταντ, που είναι βελγικής καταγωγής, ως μητροπολίτη Βελγίου και έξαρχο Κάτω Χωρών, στη θέση του μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέβαλε την παραίτησή του.

spirospero

Περὶ τοῦ/τῆς: seekandfound

Clever people talks about ideas. Medium people about facts. And Idiots about people.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Νέο ορθόδοξο άγιο ανακήρυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  1. Ὁ/ἡ jetgreece γράφει:

    !!!!!!!!!!!!!
    αξιος !!!!!
    την κατάλληλη στιγμη … θα σωσει την καλύβα μας από το κρύο

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.