Δεν έχεις; Πεθαίνεις…


Δημήτρης Μηλάκας

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για το ψαλίδισμα των διαγνωστικών ιατρικών δαπανών οδηγούν αυτόματα σε τρία αποτελέσματα, τα οποία σε τίτλους έχουν ως εξής:

• Πρόληψη τέλος
• Χρυσές δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα
• Υπονόμευση του προσδόκιμου ζωής των φτωχών

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις κυβερνητικές αποφάσεις, έχουμε και λέμε:

• Το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και μεγαλύτερες των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία.

• Για τον καρκίνο του προστάτη η εξέταση δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75. Μεταξύ αυτών των ηλικιών, για να δικαιολογηθεί η δαπάνη, θα πρέπει να υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

• Η μαστογραφία θα καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μόνο μια φορά τον χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

• Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο.

• Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, όπως λέει η κυβέρνηση (και οι παπαγάλοι που σιγοντάρουν), προέκυψαν από την ανάγκη λήψης «σοφών» δημοσιονομικών μέτρων. Με πιο απλά λόγια, για λόγους οικονομίας…

ΑΣ ΔΟΥΜΕ τώρα πιο προσεκτικά τις συνέπειες αυτής της οικονομίας και ποιοι επωφελούνται απ’ αυτήν:

• Ωφελημένοι προφανώς είναι οι δανειστές καθώς κάθε ευρώ που περικόπτεται κατευθύνεται έμμεσα ή άμεσα στη χοάνη της εξυπηρέτησης του (μηδέποτε εξυπηρετούμενου) χρέους.

• Ωφελημένοι είναι επιχειρηματίες (όσοι δραστηριοποιούνται και όσοι σκοπεύουν να το κάνουν) στον χώρο της υγείας. Είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θα επωφεληθούν από το ξήλωμα των δομών της δημόσιας υγείας καθώς θα καλύψουν το κενό που οι κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν. Με δυο λόγια, οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ όσους δεν μπορούν να πληρώσουν; Προφανώς ο Καιάδας… Υπό αυτήν την έννοια όμως τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Πόσο οικονομία τελικά προκύπτει μακροπρόθεσμα όταν μια κοινωνία οδηγεί ένα μεγάλο τμήμα της στα αζήτητα;

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.