«Κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής η προληπτική γραμμή στήριξης


Picture 0 for «Κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής η προληπτική γραμμή στήριξηςH προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα διευκολύνει τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο, έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις

H προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα διευκολύνει τη διαδικασία εξόδου  από το μνημόνιο, έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά από κυβερνητικές πηγές, η χρήση του θα γίνει αποκλειστικά αν οι αγορές δεν δανείσουν την Ελλάδα.

Θα αξιοποιηθούν κεφάλαια του ΤΧΣ, που δεν θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά και την ανακοίνωση των stress tests από την ΕΚΤ.  Το πρόγραμμα, στο οποίο θα προβλέπονται δημοσιονομικοί όροι, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά αποτελέσματα, θα έχει διάρκεια ενός έτους με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις. Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2017 καθώς και οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου και θα μετέχει στις αξιολογήσεις, καθώς στο καταστατικό του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) προβλέπεται η ύπαρξη βοηθητικών μηχανισμών. Σε περίπτωση που κατά την εξαμηνιαία αξιολόγηση το 2015 διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος, θα δίνεται διορία για άμεση προσαρμογή. Αν δεν υπάρξουν άμεσες διορθώσεις τότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου είτε σε κανονικό πρόγραμμα του ESM, είτε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται «μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

voria.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.