Η γηραιότερη «κοπέλα του ΜΙΝΙ» συμπληρώνει 215 χρόνια παρουσίας.


assets_LARGE_t_942_44307037_type13031

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ. Περισσότερα από 210 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει το μυτιληνιό ούζο ΜΊΝΙ, λανσάροντας φέτος την έκτη κατά σειρά νέα του εμφάνιση, με την «κοπέλα του ΜΙΝΙ» να αποτελεί παραδοσιακά το χαρακτηριστικό σύμβολο και σήμα κατατεθέν της μάρκας. H ιστορία του ούζου Μυτιλήνης ξεκινά περίπου το 1800, όταν στα στενά σοκάκια της πόλης -εκεί που βρίσκονταν όλες οι μικρές ταβέρνες και τα καφενεία- οι ταβερνιάρηδες έκαναν τις πρώτες απόπειρες να αποστάξουν σε χάλκινους άμβυκες γλυκάνισο, το φυτό που έβρισκαν σε αφθονία στα χωράφια της Λέσβου, σε διάλυμα αλκοόλης. Σε αυτά τα δρομάκια, όπου ο αέρας μοσχοβολούσε από τα αρωματικά βότανα, πρωτογράφτηκε η ιστορία του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.

Η Μικρασιατική Καταστροφή, με το κύμα προσφύγων από την Ανατολή, πρόσθεσε στην παράδοση παρασκευής του ούζου νέες γνώσεις και εμπειρίες, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα. Οι νεοφερμένοι ένωσαν το μεράκι και τις τεχνικές τους με τους ντόπιους, δημιουργώντας, σιγά- σιγά, μια νέα εποχή για το ούζο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ποτοποιία εξελίχτηκε ραγδαία στο νησί.

Η πρώτη «επίσημη» σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟΜ (Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης) και του ούζου ΜΙΝΙ γράφτηκε το 1967 στην προκυμαία, όταν 17 ποτοποιοί έδωσαν τα χέρια κι ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συλλογική προσπάθεια με κοινό όραμα: Την εξάπλωση του αγαπημένου τους ούζου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτή ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης, σταθερά ανοδικής πορείας. Η ΕΠΟΜ είναι η συνέχεια μιας πολύχρονης παράδοσης, με συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνική και μεράκι η οποία με το πέρασμα των χρόνων, εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα.

Αργότερα, το 1996, θα αποτελέσει χρονιά-σταθμό στην ιστορία της ΕΠΟΜ και του ούζου ΜΙΝΙ. Το Δεκέμβριο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε με τη μεταβίβαση του 95% των μετοχών της εταιρείας από τις 17 ιδρυτικές οικογένειες στον όμιλο Pernod Ricard που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις της Pernod Ricard Hellas στην πόλη της Μυτιλήνης παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα, ενώ το ούζο ΜΙΝΙ εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες μάρκες ούζου στις καρδιές των Ελλήνων.

assets_LARGE_t_942_44307035_type12128

Η ΜΙΝΙ συνταγή

Αυτό που κάνει το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης μοναδικό, είναι οι 17 μυστικές συνταγές των δημιουργών του και τελικά… ο συνδυασμός τους σε μία. Μία συνταγή, που διατηρείται αναλλοίωτη από τότε και κρύβει μέσα της όλη τη γνώση και την εμπειρία των ποτοποιών, με τα ξεχωριστά αρωματικά φυτά της Λέσβου και το γλυκάνισο Λισβορίου, δημιουργεί το πιο αγαπημένο ούζο στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης. Στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες του αποστακτηρίου της EΠOM, παραμένουν για ώρες το διάλυμα αλκοόλης και νερού, οι σπόροι, τα αρωματικά βότανα και τα φυτά του νησιού, μαζί με τον περίφημο γλυκάνισο Λισβορίου και τη μοναδική μαστίχα Χίου. Κατόπιν, το μείγμα αποστάζεται αργά-αργά, προσεκτικά, με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές. Από την απόσταξη επιλέγεται «η καρδιά». Πριν «η καρδιά» καταλήξει στις φιάλες, αραιώνεται με μαλακό νερό που προέρχεται από τις καλύτερες πηγές της Λέσβου, ώστε το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης να αποκτήσει τον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό.

Το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως το πιο μαλακό και γλυκόπιοτο ούζο, γιατί τα συστατικά του, με κυριότερο τον διαλεχτό γλυκάνισο από το Λισβόρι, παραμένουν το ίδιο ποιοτικά και αγνά, όπως στην αρχή. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην επίπονη αλλά γοητευτική διαδικασία της απόσταξης και της παραγωγής. Και αυτό είναι που κάνει το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης να ξεχωρίζει.

Ο γλυκάνισος από το Λισβόρι
Το ούζο ΜΙΝΙ παράγεται με επιλεγμένο γλυκάνισο, αποκλειστικά από το Λισβόρι. H Λέσβος φημίζεται για το εύκρατο κλίμα της. Πολύς ήλιος, σταθερές βροχοπτώσεις. Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο μοναδικός γλυκάνισος Λισβορίου, «η μυρουδιά», όπως το λένε οι Λισβοριανοί. Το Λισβόρι είναι ένα χωριό στο νότιο μέρος του νησιού, γνωστό γιατί λόγω των εξαίρετων εδαφολογικών του συνθηκών, παράγει, όπως λένε, τον καλύτερο γλυκάνισο στον κόσμο. Είναι ο γλυκάνισος που ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό άρωμά του. H ΕΠΟΜ, από την ημέρα της ίδρυσής της, συνεργάζεται σταθερά με όλες τις μικρές οικογένειες από το Λισβόρι, απ’ όπου παίρνει τον καλύτερο γλυκάνισο.

Η σπορά του γλυκάνισου γίνεται κάθε χρόνο τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο. H ανάπτυξή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την κάθε χρονιά, καθώς και από την ποσότητα της βροχής. H συγκομιδή του, στα τέλη Iουλίου- αρχές Aυγούστου, γίνεται με θεριστικές μηχανές και είναι παρόμοια με αυτή του σιταριού. Στη συνέχεια, ο γλυκάνισος ξεραίνεται στον ήλιο και τρίβεται για να μείνει ο κυρίως σπόρος. Αφού ο σπόρος ξεραθεί, ξεδιαλέγεται ένας προς έναν, στο χέρι, για να ξεκινήσει η απόσταξη. Αυτήν την εργασία με το χέρι, κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

  • H ιστορία του ούζου Μυτιλήνης ξεκινά το 1800, όταν οι ταβερνιάρηδες έκαναν τις πρώτες απόπειρες να αποστάξουν σε χάλκινους άμβυκες γλυκάνισο
  • Η πρώτη «επίσημη» σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟΜ και του ούζου ΜΙΝΙ γράφτηκε το 1967 στην προκυμαία
  • 17 ποτοποιοί έδωσαν τα χέρια κι ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συλλογική προσπάθεια με κοινό όραμα
  • Το 1996 θα αποτελέσει χρονιά-σταθμό στην ιστορία της ΕΠΟΜ και του ούζου ΜΙΝΙ, με τη μεταβίβαση του 95% των μετοχών στον όμιλο Pernod Ricard
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.