ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ.


images (2)

Έχει πεθάνει από το 1972, ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά μ’ αυτόν τον λαϊκό μουσικό, μ’ αυτόν τον κουβαλητή του ρεμπέτικου τραγουδιού, ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Βέβαια, κάποιοι δεν έχουν καν αρχίσει, διότι δεν γνωρίζουν τους πολύτιμους λίθους που ξεπετάχτηκαν από το ορυχείο του ελληνισμού του 20ου αιώνα. Μιλάω για κάποια άτομα, για κάποιους Έλληνες, που επηρέασαν αποφασιστικά, φανερά, κρυφά, ύπουλα, την πολιτιστική μας ταυτότητα.Ένας ασπούδαστος από φτωχή οικογένεια που πιτσιρίκι έκανε τον λούστρο στη Σύρο, τον εφημεριδοπώλη, τον εργάτη κλωστοϋφαντουργείου και μετά στον Πειραιά τον λιμενεργάτη και τον εκδορέα στα σφαγεία του Ταύρου, έγραψε έναν “εθνικό ύμνο”, την Φραγκοσυριανή.

Θέλει μελέτη η μουσική δουλειά του Μάρκου Βαμβακάρη. Από μουσικολόγους κι όχι μόνον, να ερευνηθεί τι και πώς βγήκαν από τη σκέψη του τα τραγούδια που έγραψε.Τριάντα χρονώ έχει επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σύρο, αφού στην Αθήνα άρχισε να παίζει μπουζούκι σε κέντρα, είναι στο πάλκο και ανάμεσα στους πελάτες του κέντρου με τη γωνία του ματιού κρυφομπανίζει ένα κορίτσι με μαύρα μάτια. Στο σπίτι του όλη τη νύχτα σκεπτόταν την άγνωστη και του βγήκε το αριστούργημα

Μία φούντωση, μια φλόγα
Έχω μέσα στην καρδιά
Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει,
Φραγκοσυριανή γλυκειά.

Γεννήθηκε 10 Μαϊου το 1905, στο νησί, και όπως πολλοί Συριανοί ήταν καθολικός. Ανάμεσα στα άλλα γνώρισε τον αφορισμό του από την καθολική εκκλησία επειδή παντρεύτηκε δεύτερη φορά.

Η πρώτη του γυναίκα τον απατούσε με τον κουμπάρο τους. Και για να μην της δίνει λεφτά έγραφε τα τραγούδια μ’ άλλο όνομα. Με την δεύτερη γυναίκα του έκανε πέντε παιδιά, τα δύο πέθαναν, από τα τρία αγόρια οι δύο έγιναν μουσικοί. Πέθανε φτωχός, σα σήμερα 8 Φεβρουαρίου και χρειάστηκε να πάρουν δάνειο για την κηδεία του.

Τα Ματόκλαδά σου Λάμπουν. Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά. Αλεξανδρινή Φελάχα. Την Φραγκοσυριανή την “ανέβασε” το 1960 η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος είπε και το Αντιλαλούν οι Φυλακές.
http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2014/05/10/ta-matoklada-sou-lampoun.aspx

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.