ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ.


ImageGen

Αυτός είναι ο σοφότερος των Ελλήνων, κατά το Μαντείο των Δελφών. Κατά τους Λατίνους είναι ο άνθρωπος που κατέβασε τη φιλοσοφία στη γη. Ο Σωκράτης της αρχαίας Αθήνας, που καταδικάστηκε σε θάνατο.
Πρόκειται για μια υπόθεση σκοτεινή, ό,τι θες μπορείς να υποθέσεις, όμως σίγουρα αποτελεί το μέγιστο έγκλημα της αιωνιότητας κατά του πνεύματος.Εδώ δεν είναι χώρος για αναλύσεις, ούτε να μεταφέρουμε, σε χοντρές γραμμές, το τι έχουν υποστηρίξει τα πιο φωτισμένα μυαλά που πάτησαν στη γη για τη δίκη, την καταδίκη του φιλόσοφου και την απόφαση του να πιει το κώνειο.
Δυο λόγια μόνον, όχι τρία, με αφορμή ότι σα σήμερα, το 399 πριν τον Ναζωραίο, κάποιοι ξευτύλες δέχθηκαν, ακόμα κι αυτοί που ζήτησαν την απαλλαγή του, να δικάσουν έναν θεό.
Η κατηγορία ήταν ότι ο Σωκράτης δεν σεβότανε τους θεούς της πόλης. Και ότι μ’ αυτά που έλεγε στους μαθητές του έκανε κακό στη νεολαία. Κι εδώ μπαίνει στο τραπέζι τι είναι πόλη, δηλαδή το κράτος, τι είναι πολίτης, ποια η σχέση τους, τι είναι δικαστήριο, δικαιοσύνη, δικαστές.
Όπως και να ‘χει οι περισσότεροι μελετητές σηκώνουν τα χέρια για την απόφαση του Σωκράτη να αποδεχθεί την ποινή, ενώ την θεώρησε άδικη. Γιατί δεν την κοπάνησε όπως
πράγματι μπορούσε, όπως του ζητούσαν οι φίλοι του και προτίμησε να δηλητηριαστεί. Να πιει το κώνειο. Δεν λέμε τίποτα. Τα δικά του ο αποδυτηριάκιας τα έχει πει σε σεντόνι.
http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2014/02/14/giati-den-tin-kopanise-o-sokratis.aspx

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.